HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Antik Kent "Nerik"te 3 Bin Yıllık Fındık Kabuğu Bulundu
13 Ağustos 2018, Pazartesi
Antik Kent "Nerik"te 3 Bin Yıllık Fındık Kabuğu Bulundu

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Oymaağaç Köyü’nde Hititlerin kutsal kenti Nerik'te Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rainer M. Czichon ve Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Yılmaz yönetiminde yürütülen kazı çalışmalarında 3 bin yıllık fındık kabuğu ile yine 3 bin yıllık bronz aletlerle kesilmiş ahşap parçalar bulundu.

Kazı başkanı Prof. Dr. Rainer Czichon, höyüğün bugüne kadar çıkan tarihi buluntularla kutsal şehir 'Nerik' olduğunun kesinleştiğini belirtti. Prof. Dr. Czichon, Hitit Kralı III. Hattuşili'nin yılda birkaç kez Hattuşa'dan Nerik'e geldiğini, hava tanrısına saygı göstermek için özel ziyaretlerde bulunduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi. Nerik'te bu yıl sadece kutsal suyun bulunduğu tünelde kazı çalışması yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Czichon “Mabedin yanında bir tünel bulmuştuk. Tünel kazısında ilerledikçe, yaklaşık 8 metre derinlikte Hititler için kutsal sayılan pınarın suyunun toplandığı bölgeye ulaştık. Nerik'in 3 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olduğunu tespit ettik. Kazı yöntemleri değişti. Çok ince çalışma yapmaya başladık ve tüneldeki suyun içinde ahşapları bulduk. Havuzun içindeki ıslak ahşap kalıntılarını bulunca çok şaşırdık. Çünkü İç Anadolu'da bu kadar eski ahşap yoktur. O bölgeyi biraz daha kazınca fındık kabuğu da bulduk. TÜBİTAK laboratuvarında ahşap buluntular ile fındık kabuğuna radyokarbon testi yapıldı ve yaklaşık 3 bin yıllık bir tarih ortaya çıktı. Karadeniz Bölgesi'nin fındık üretim merkezi olduğunu 3 bin yıllık fındık kabuğu tescilledi. Yıllardır suyun içinde bozulmadan kalabilen suya doymuş ahşapların bilimsel anlamda incelenmesi ve korunması oldukça zor bir iştir. 2018 yılında bu ahşapların detaylı belgeleme işlemlerine devam etmekteyiz. ”dedi.

Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Prof. Dr. Rainer Czichon ve ekibini tebrik ederek Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nün hem Uşak’ta hem de Türkiye’de yapılan birçok kazıda yer aldığını ve başarılı çalışmalar yaparak öne çıkan bir bölüm olduğunu belirtti.