HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde “Doğumunun 300. Yılı'nda Molla Penah Vagif Anma Toplantısı” Gerçekleştirildi
24 Kasım 2017, Cuma
Üniversitemizde “Doğumunun 300. Yılı'nda Molla Penah Vagif Anma Toplantısı” Gerçekleştirildi

2017 Molla Penah Vagif Anma Yılı Kapsamında Üniversitemiz Üni Aktif Topluluğu tarafından ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un işbirliği ile "Doğumunun 300. Yılı'nda Molla Penah Vagif Anma Toplantısı” gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen anma toplantısına Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Saim Savaş ile Prof. Dr. Ali Yılmaz, Azerbaycan Türksoy Sorumlusu Elçin Gafarlı, Araştırmacı Yazar Songül Dündar, Aşık Selahattin Dündar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran yaptığı konuşmada Molla Penah Vagif gibi değerli ve büyük şahsiyetlerin milletleri ve vatanları adına yaptıkları çalışmalarla anılmaya devam ettiklerini söyleyerek “Büyük insanlar her zaman mutlu, huzurlu ve sakin yaşamadılar. Onların hayatında sıkıntılar ve zorluklar olduğunu görüyoruz. İz bırakan insanların, çalışan, üreten ve milletine faydalı işler yapan insanlar olduğunu görüyoruz. Bu insanlar gün gelmiş hapislikler yaşamış, gün gelmiş oradan oraya sürgün yaşamışlardır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hikayesine bakın. Kendisinin geçmişinde de zorluklar ve hapislikler var. Sayın Cumhurbaşkanımızın pek çok kez dile getirdiği gibi ‘hasbi olmak’ zorundayız. Hesabi değil hasbi olmak gerek. Çalışmak, gayret etmek ve sabır etmek gerekiyor. Milletimiz için çalışmaktan geri durmayacağız.”dedi.

Azerbaycan Türksoy Sorumlusu Elçin Gafarlı ise konuşmasında 2017 yılının TÜRKSOY üyesi ülkelerde, doğumunun 300. Yılı münasebeti ile Molla Penah Vagif Anma Yılı olarak ilan edildiğini belirterek “Türk kültürüne hizmet etmiş ve insanlığa ışık tutan eserler meydana getirmiş parlak şahsiyetleri TÜRKSOY olarak üye ülkelerimizde düzenlediğimiz panel, konser, sergi, festival gibi çeşitli etkinliklerle anarak, örnek kişilikleri ve bıraktıkları mirası yeni nesillere aktarma amacıyla çalışmalarımızı sürdüyoruz. TÜRKSOY, bu kapsamda 2010 yılı çalışmalarını doğumunun 120. Yılında Başkurt bilim adamı Prof. Dr. Zeki Velidi Togan’a, 2011 yılı çalışmalarını doğumunun 125. yıl dönümü olması münasebetiyle Tatar Şair Abdullah Tukay’a,  2012 yılı çalışmalarını doğumunun 200. yıl dönümü olması münasebetiyle Azerbaycanlı dramaturg Mirza Fatali Ahundzade’ye ve doğumunun 150. yıl dönümü olması münasebetiyle Hakas asıllı Türkolog Nikolay Katanov’a, 2013 yılı çalışmalarını doğumunun 100. Yıl dönümü olması münasebetiyle Kazak besteci Mukan Tölebayev’e, 2014 yılı çalışmalarını doğumunun 290. yıl dönümü münasebetiyle Türkmen mutasavvıf ve şair Mahtumkulu Firaki ve doğumunun 150. yıl dönümü olması münasebetiyle Toktogul Satılganov’a, 2015 yılı çalışmalarını doğumunun 100. Yılında Türk tiyatro yazarı Haldun Taner ve doğumunun 130. Yılında ünlü Hakas destancısı Semen Kadışev’e, 2016 yılı çalışmalarını ise doğumunun 1000. Yılında büyük Türk düşünürü Yusuf Has Hacib’e ve 2017 yılını da doğumunun 300. Yılı münasebeti ile Molla Penah Vagif’e ithaf etmiştir. Molla Penah Vagif 18.  yüzyıl Azerbaycan Edebiyatının en güçlü temsilcilerinden biridir.   Vagif, 1717 yılında Kazak vilayetinin Gırag Salahh köyünde dünyaya gelmiş, 1797 yılında vefat etmiştir. Vagif, Azerbaycan şiir tarihinde güzellik ve sevgi şairi olarak kabul edilir. Onun gerçekçi ve halkın duygularını anlatan şiirleri dil, üslûp ve estetik açıdan da güzel ve yenidir. Vagif’in "Bak" ve "Görmedim" adlı şiirleri ise Orta Çağ Azerbaycan Edebiyatının en değerli örnekleridir. Molla Penah Vagif’in şiirleri defalarca yayımlanmış ve hakkında birçok makale ile eserler yazılmıştır. Etkinliğimizin gerçekleşmesinde verdiği destekten dolayı Rektör Vekili Prof. Dr. Sayın Dalkıran’a ve üniversitenize teşekkür ediyorum.”dedi.

"Doğumunun 300. Yılı'nda Molla Penah Vagif Anma Toplantısı”, Araştırmacı Yazar Songül Dündar’ın sunumu, Aşık Selahattin Dündar’ın müzik dinletisi ve öğrencilerin okuduğu şiirlerle son buldu. Toplantı sonunda kitap tanıtımı da yapıldı.