HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Üniversitemizde 14 Kasım Diyabet Günü Etkinliği Gerçekleştirildi
15 Kasım 2017, Çarşamba
Üniversitemizde 14 Kasım Diyabet Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi tarafından 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.

Mustafa Kemal Paşa Amfisinde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Duran ve Diyabet Hemşiresi Esin Erdem katıldı.

Etkinlikte “Diyabet Epidemiyolojisi” ve “Diyabet Hastalarının Yaşadığı Ön Yargılar ve Zorluklar” konuşuldu.

Prof. Dr. Cevdet Duran yaptığı konuşmada 2014’ten beri farkındalığı arttırmak sebebiyle, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü adı altında her yıl farklı bir konu belirlendiğini ve bu senenin konusunun “Diyabet ve Kadın” olduğunu söyledi. Obezite ve kadın ilişkisine dikkat çeken Prof. Dr. Cevdet Duran, kadınların erkeklere oranla daha fazla diyabete yakalandıklarını ve 45 yaşından itibaren hastalığa bağlı ölümlerin artış gösterdiğine dikkat çekerek, 60 yaşından sonra bu oranların yüzde 20’yi geçtiğini, diyabetten korunmak ve hastalığı engellemek için yaşam tarzı değişikliklerinin önemli olduğunu vurguladı.  Prof. Dr. Cevdet Duran “Diyabet tedavisi korkulmaması gereken bir süreçtir. Eğitim, dengeli ve düzenli beslenme şekilleri, alkol ve sigara kullanılmaması ve doktor kontrolleriyle, aile bireylerinin diyabete yakalanmasının önüne geçilebilir.”dedi.

Diyabet Hemşiresi Esin Erdem ise diyabetin kandaki şeker düzeyinin artmasıyla oluşan ve ömür boyu süren bir hastalık olduğunu söyleyerek hastalığın korkulmadan yönetilebileceğinin altını çizdi. Kişilerin bedenlerine dikkat ederek, düzenli kan şekeri ölçümleri yapması gerektiğini ve ailelerin ise bu süreçte psikolojik desteğinin önemine vurgu yapan Esin Erdem konuşmasında şunları aktardı: “Diyabetli hastalarımız toplumsal hayatta zorluklar yaşayabiliyor. Küçük büyük her yaştan diyabet hastalarının toplumsal alanda ilaçlarını uygulayabilecekleri alanlar yeterli değil. Bazı kişiler ise bu hastaları olumsuz bakış açılarıyla toplumdan uzaklaştırabiliyorlar. Diyabetten korunmak ve bu durumu engellemek için yaşam tarzı değişikliği çok önemlidir. Egzersiz ve diyetle zayıflandığında hastalık riski de azalıyor.”

Etkinlik soru-cevabın ardından sona erdi. 

Fotoğrafları indirmek için tıklayınız