HABERLER
Ana Sayfa / Haberler / Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza Üniversitemizdeydi
30 Ekim 2017, Pazartesi
Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza Üniversitemizdeydi

Üniversitemizde, Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza’nın konuşmacı olduğu “Ruanda’da Tarihi ve Mevcut Gelişmeler” adlı konferans gerçekleştirildi.

Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen konferansa TBMM Ruanda Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Uşak Deri (Karma) Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, Genel Sekreter Vekili Kenan Gökçe, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza’yı Uşak Üniversitesi’nde ikinci kez misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Üniversitemizin bu güzide mekanında, Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezimizde, bugün üçüncü etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Yoğun bir katılım var. Sevgili gençler derslerin telafisi mümkün ancak yıllarca süren emeğin birkaç saatte aktarıldığı bu tür etkinlikler de çok önemli. Bugün ki  misafirimiz Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, üniversitemize daha önce ziyaret ettiğinde üniversitemizi çok beğendiğini ve bir daha ki sefere öğrencilerimizle bir araya gelmek istediklerini söylemişlerdi. Davetimizi yineledik ve Milletvekilimiz Sayın Dr. Alim Tunç’un katkılarıyla sadece Ruanda Ankara Büyükelçimiz değil Afrika’nın güzide 21 ülkesinin büyükelçileri de Uşak’ımıza geldiler. Yarın bu büyükelçilerimiz Uşak’ı tanıyacaklar. Kültürel, ekonomik ve siyasi anlamda işbirlikleri yapılacak. Biz, Türk Milleti olarak, asla ve asla, bir ülkeyi işgal etmek gibi sömürmek gibi bir niyetimiz olmamıştır. Tarihimiz bunun şahididir. Bizim ecdadımız Afrika’nın en güneyine kadar gitti. Oralarda kültürümüzü paylaştılar. Lakin Batılı ülkeler o günlerde buna müsaade etmemeye çalıştı hatta bugün de aramızdaki muhabbeti koparmaya çalışıyorlar. 15 Temmuz hain darbe girişimi, bizim Afrika’nın en güneyine kadar gitmemiz, onlarla gönül bağı oluşturmamız, onlarla ekonomik ve siyasi bağlar kurmamız, işbirlikleri yapmamız, sadece Afrika değil tabi dünyanın dört bir bucağında bayrağımızın ve İslam’ın gitmesi Batılıları tabiri caizse adeta çıldırttı. 30 küsur yıldır çalıştıkları ve idaresi de onlarda olan, asla ve asla yerli ve milli olmayan bir grupla dini kullanarak, dini sömürerek bizi perişan etmek istediler. Dolayısıyla Afrika ve diğer ülkelerle olan ilişkilerimizi bitirmeye çalıştılar. Allah’a çok şükür, milletimiz, siz sevgili gençler ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan sayesinde onlara darbeyi vurduk. Bugün aramızda olan Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza’ya teşriflerinden dolayı, Milletvekilimiz Sayın Dr. Alim Tunç’a büyük katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”dedi.

 

 

TBMM Ruanda Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Uşak Milletvekili Dr. Alim Tunç ise açılış konuşmasında Uşak'ta bugün  Afrika kıtasındaki 21 ülkenin büyükelçilerini ağırladıklarını belirterek,  Türkiye'nin  Afrika ülkeleri ile ilişkilerini geliştirdiğine dikkati çekti. Geçtiğimiz Eylül ayında Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza’yı misafir ettiklerini ve Valimiz Sayın Salim Demir’i, Üniversitemizi, Uşak Ticaret ve Sanayi Odasını, Organize Sanayi Bölgelerini ziyaret ettiklerini belirten Milletvekili Dr. Alim Tunç “Bu ziyaretlerde Ruanda-Uşak ticareti üzerine kararlar alarak Ruanda ile Uşak Üniversitesi arasında öğrenci değişimi ve işbirlikleri konularını gündeme almıştık. Bugün bunu resmileştireceğiz. Başta Büyükelçimiz Williams Nkurunziza olmak üzere Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran’a teşekkür ediyorum. 1970’lerde başlayan ve halkı iyi amaçlar için birlikte olmaya teşvik eden bir iyilik hareketinden bahsetmek istiyorum. Bunun adı “UMUGANDA”. Geçen yıl Ankara’da Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza ve bugün Uşak’a iştirak edecek Afrikalı bazı ülkelerin büyükelçileri ile birlikte bunu gerçekleştirdik. Bu sene bunu Uşak’ta gerçekleştirmeyi karalaştırmıştık. Bugün Sayın Büyükelçiler, Üniversitemiz, Sivil Toplum Kuruluşları, Ticaret ve Sanayi Odamız, Organize Sanayi Bölgesi Başkanlarımız ve sizler sayesinde gerçekleştiriyoruz. İlişkilerimiz kardeşlik üzerine kuruludur. Bu yolda Uşak milletvekilleri olarak bize düşen görev neyse her zaman yapmaya hazırız ve bugüne kadar da yapmaya çalıştık. Sevgili gençler, insanları, dillerine, renklerine, coğrafyalarına, bölgelerine göre çok çeşitli ayrıştırmalar yapabiliriz. Ama temel olan iki ayrım vardır. İyi insanlar, kötü insanlar. Biz iyi insanları arttırmalı, iyi insanlarla birlikte olmalıyız. İyi insanlar ile yolumuza devam etmenin gururunu yaşıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte de sizlerin iyi insanlarla karşılaşmanızı diliyor, iyi insan olmakla ilgili çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Afrika bize bir kapıdır ve biz de Afrika’ya bir kapıyız. Bugün sadece AB ve ABD değil Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelerin ilgi odağı Afrika’dır. Bu gerçekten yola çıkan ülkemizde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Afrika ile olan sosyo-kültürel ilişkilerimizi artırıyoruz. Asırlardır sürdürdüğümüz ancak kesintiye uğramış olan dostluğumuz böylece hak ettiği yeri kazanmak üzeredir. Afrika Uşak’tadır, Uşak Afrika’dadır. Tarihi fırsatları yakalayıp, birbirimize destek vermek için bir aradayız. Gönüllü elçilerimiz sizlere teşekkür ediyorum.”dedi.

Ruanda'nın  Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza “Ruanda’da Tarihi ve Mevcut Gelişmeler” konulu konuşmasında ülkesinde 1994 yılında yaşanan soykırımın öncesini ve sonrasını anlatarak “Ülkemde 1994 yılında yaşanan kaos ve soykırım sırasında, gelişmiş ülkeler olayları seyretti. Benzer bir durumu siz 15 Temmuz'da yaşadınız. Darbe girişiminde bulunulduğunda ben  Ankara'daydım. Sizin yanınızda olması gerekenler yoktu.”dedi.

 

Uzun yıllar mülteci olarak yaşamını sürdürdüğünü aktaran Ruanda'nın  Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza, Belçika tarafından sömürülen ülkesinde ekonomik sınıflara ayrılan insanların, zamanla fiziksel özelliklerine göre kabilelere ayrıştırıldığını söyleyerek “Sadece seyrettiler. Sömürgeden kurtulan ülkemde 1994 yılında kaos ortamı çıkartılarak 1 milyon insanın öldüğü bir soykırım süreci yaşandı. 100 günde ülkemde 1 milyon kişi öldü, 300 bin kadın tecavüze uğradı, çocuklar annesiz babasız kaldı ve bütün bunlar yaşanırken gelişmiş ülkeler sadece yaşananları seyretti. 1994 yılından sonra toparlanma sürecine girdik ve bugün Afrika'nın en güvenli ülkesi haline geldik. Ruanda ile  Türkiye arasındaki ilişkiler her zamankinden daha güçlü. Biz bu ilişkilerin daha da güçlenmesini istiyoruz. Sayın  Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın  Afrika ülkeleri ile ilgili çalışmalarını yakından takip ediyoruz ve çok önemsiyoruz. Ekonomik alanda ilişkilerin güçlenmesi iki ülkeye de fayda sağlayacak. Uşak’ta ve üniversitenizde olmaktan mutluluk duyuyorum. Başta Milletvekili Alim Tunç ve Rektör Vekili Prof. Dr. Sayın Dalkıran olmak üzere herkese ve öğrencilere teşekkür ediyorum"dedi.

Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza’nın konuşmacı olduğu “Ruanda’da Tarihi ve Mevcut Gelişmeler” adlı konferansın sonunda Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Sayın Dalkıran, Ruanda Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza ve TBMM Ruanda Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç’a teşekkür belgesi takdim etti.